SPIS TREŚCI
Wprowadzenie do badań etnolingwistycznych 9
I. Informacje ogólne i metodologiczne 15
1. Nazwy roślin a rekonstrukcja obrazu świata. Możliwości badawcze 15
2. Przedmiot, cel i zakres opracowania. Założenia i rozwiązania metodologiczne 23
3. Układ tekstu 30
II. Rys geograficzno-historyczny wsi północno-zachodniego Podhala oraz charakterystyka społeczna ich mieszkańców 33
1. Podhale i górale rabczańscy 33
2. Zakres badań terenowych i charakterystyka geograficzna wsi okolicznych Rabki 37
3. Historia wsi północno-zachodniego Podhala. Zarys 41
4. Ludność 45
III. Przemiany językowe mieszkańców wsi 51
IV. System fonologiczny języka mieszkańców okolic Rabki 57
V. Językowy obraz świata . 63
1. Język jako uwarunkowane kulturowo narzędzie komunikacji. Ujęcie historyczne 63
2. Pojęcie językowego obrazu świata w piśmiennictwie polskim 67
3. Wyznaczniki oraz rekonstrukcja językowego obrazu świata 74
VI. Stan badań nad nazwami roślin 81
VII. Koncepcje grupowania jednostek leksykalnych a typologia fitonimów 115
1. Onomazjologiczne i semazjologiczne koncepcje rozczłonkowania leksyki 115
2. Typologia zgromadzonej leksyki 120
VIII. Analiza nazw roślin 151
1. Cechy desygnatu 151
1.1. Barwa . 152
1.1.1. Barwa kwiatów (kwiatostanów) 152
1.1.2. Barwa owoców i nasion 155
1.1.3. Barwa liści 156
1.2. Kształt (lub podobieństwo) 159
1.2.1. Kształt (lub podobieństwo) kwiatów (kwiatostanów) 159
1.2.2. Kształt (lub podobieństwo) owoców i nasion . 166
1.2.3. Kształt (lub podobieństwo) liści 168
1.2.4. Kształt (lub podobieństwo) korzenia 170
1.2.5. Kształt (lub podobieństwo) całej rośliny . 171
1.3. Liczba kwiatów, płatków, kłosów lub liści . 174
1.4. Cechy percypowane dotykiem 176
1.5. Zapach 182
1.6. Smak . 185
1.7. Wrażenia słuchowe 190
1.8. Wydzielane substancje 192
1.9. Właściwości barwiące 194
1.10. Podleganie czynnikom zewnętrznym 195
1.11. Sposób rośnięcia 198
1.12. Wabienie/odstraszanie zwierząt (w tym owadów) . 201
1.13. Wnioski 204
2. Czas i miejsce występowania rośliny 206
2.1. Czas kwitnienia, owocowania lub siewu . 207
2.2. Pora wydzielania zapachu 222
2.3. Miejsce występowania 225
2.4. Miejsce pochodzenia . 240
2.5. Wnioski . 245
3. Użyteczność i nieprzydatność roślin 247
3.1. Właściwości lecznicze 249
3.2. Rośliny jako składniki pokarmów i wyrobów 267
3.3. Przeznaczenie dla zwierząt 272
3.4. Właściwości trujące, odurzające i drażniące 285
3.5. Wartościowanie roślin w kontekście opozycji lepszy – gorszy . 301
3.6. Wnioski 310
4. Odniesienia i skojarzenia kulturowe 314
4.1. Magia . 315
4.2. Legendy 329
4.3. Odniesienia religijne 338
4.4. Skojarzenia 348
4.5. Wnioski 361
IX. Elementy ludowego obrazu człowieka . 365
1. Ajtiologizm . 366
2. Antropocentryzm 367
3. Antropomorfizm 368
4. Artystokratyzm . 370
5. Bezpośredniość . 371
6. Brak świadomości dystansu temporalnego . 372
7. Dwubiegunowe (czarno-białe) wartościowanie rzeczywistości . 372
8. Etnocentryzm 375
9. Fundamentalne znaczenie rodziny . 375
10. Konkretne widzenie otaczającej rzeczywistości . 376
11. Ogląd rzeczywistości determinowany przez przeszłość 377
12. Praktycyzm i utylitaryzm . 378
13. Prostota . 379
14. Przenikliwość 380
15. Racjonalność instrumentalna (adaptacyjna) 381
16. Religijność 382
17. Rubaszne poczucie humoru 384
18. Sensualizm . 385
19. Socjomorfizm 386
20. Subiektywizm . 387
21. Tendencja do stereotypizowania 388
22. Wartość pracy 389
23. Wiara w magię . 389
24. Wrażliwość mirakularna . 390
25. Związek z naturą 391
Zakończenie 393
Bibliografia 395
Wykaz rycin i tabel 437
Wykaz skrótów i oznaczeń 439
Aneks 441
Summary 457