EN
Okładka książka Kuchnia narodowa

Kuchnia narodowa

Osobista podróż przez kultury, historię i smaki

Przekład: Aleksandra Czwojdrak

Seria: Seria ze Smakiem

Liczba stron: 336 Format: 15 x 23 cm Rok wydania: 2024 Data premiery: 26.10.2024
Książka opublikowana w marce wydawniczej Bo.wiem

Opis książki

Opowieści ukryte w smaku

Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.


„Książka jest wytrawnie erudycyjna, smakowicie efekciarska, a momentami rozkosznie bezczelna. Autorka popisuje się, jak może, ze wszystkimi się zna, a język doprawia stosownymi do odwiedzanego kraju makaronizmami i porównaniami godnymi Makłowicza, by wspomnieć tylko o plastrach szynki o barwie kardynalskich szat u El Greco. Ale ten dystans tylko sprzyja wiarygodności.”
Michał Kuźmiński, Tygodnik Powszechny

„Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa… Jestem nią zachwycona!”
Nigella Lawson

„Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury”.
Diana Henry

„Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe”.
„New York Times”

„Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością”.
Fuschia Dunlop

„Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie”.
Dan Saladino

„Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością”.
„Spectator”

„Tak odkrywcze – a przy tym tak wielka przyjemność z czytania… Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje”.
Bee Wilson, „Financial Times”

„Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego”.
Olia Hercules

„Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur…”
„Boston Globe”

O Autorce

Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na dziewiętnaście języków. Kuchnia narodowa została uznana za najlepszą książkę 2023 roku przez „Financial Times”, „The Guardian” i The Food Programme BBC.

Superszybki barszcz wegetariański

Język publikacji polski
Tytuł oryginału National Dish: Around the World in Search of Food, History, and the Meaning of Home
Język oryginału angielski
Wydanie pierwsze
Tłumaczenie Aleksandra Czwojdrak
Projekt okładki Katarzyna Bućko
ISBN: 978-83-233-5393-5
e-ISBN (mobi,epub): 978-83-233-7574-6
Kraj pochodzenia producenta: Polska
Odkrywamy szeroko pojęty smak we wszystkich jego aspektach, od kulinarnych doznań, przez historyczne i kulturowe konteksty, aż po poczucie estetyki i stylu. Chociaż kuchnia odgrywa ważną rolę w naszej serii, idziemy o krok dalej - przyglądamy się różnym obszarom codzienności, pokazując, co naprawdę znaczy żyć ze smakiem.

POLECANE KSIĄŻKI

Okładka książki Umysł ponad nastrojem. Zmień nastrój poprzez zmianę sposobu myślenia
Christine A. Padesky, Dennis Greenberger

Umysł ponad nastrojem. Zmień nastrój poprzez zmianę sposobu myślenia

(Oprawa miękka)

65,00 zł
52,00 zł
Marc Hartzman

Wielka księga Marsa

(Oprawa twarda)

68,00 zł
54,40 zł
Barry Hatton

Lizbona

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

49,99 zł
39,99 zł
Josef H. Reichholf

Motyle

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

49,90 zł
39,92 zł
Niedostępny

NOWOŚCI

Okładka książki Transkreacje
Gabriel Borowski

Transkreacje

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

47,25 zł
37,80 zł
Okładka książki Stille Perturbationen
Beata Gorycka

Stille Perturbationen

( Oprawa miękka )

51,45 zł
41,16 zł
Okładka książki Perspektywa interesariuszy we współczesnych problemach zarządzania
47,25 zł
37,80 zł
Okładka książka Translacje teorii
Weronika Szwebs

Translacje teorii

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

46,99 zł
37,59 zł
Okładka książki Nomadzi
Anthony Sattin

Nomadzi

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

78,00 zł
62,40 zł
Okładka książki Tam, gdzie mieszka wiatr
Piotr Kołodziejczyk

Tam, gdzie mieszka wiatr

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

64,99 zł
51,99 zł
Okładka książki Duchy i boginie
Jeon Heyjin

Duchy i boginie

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

58,99 zł
47,19 zł
Okładka ksiązkiWłasnymi ciałami mierzymy tę ziemię
Tsering Yangzom Lama

Własnymi ciałami mierzymy tę ziemię

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

71,50 zł
57,20 zł
Okładka książki Poradnik dobrego starzenia się
Julie Erickson , Neil R. Rector

Poradnik dobrego starzenia się

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

50,00 zł
40,00 zł
Okładka książki Geohistory of Galicia 1772–1918
red. Tomasz Kargol

Geohistory of Galicia 1772–1918

( Oprawa twarda )

65,10 zł
52,08 zł
Okładka książki Αἰολικά
Wojciech Sowa

Αἰολικά

( Oprawa miękka )

54,60 zł
43,68 zł
Okładka książki Rozwój dziecka i teoria poliwagalna
Marilyn R. Sanders , George S. Thompson

Rozwój dziecka i teoria poliwagalna

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

67,99 zł
54,39 zł
Okładka książki Kraszewski
Mateusz Skucha

Kraszewski

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

47,25 zł
37,80 zł
Okładka książki Odsłony dehumanizacji
Paweł Ścigaj

Odsłony dehumanizacji

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

82,95 zł
66,36 zł
Okładka książki Logistyka informacji
Wiesław Babik

Logistyka informacji

( Oprawa twarda )

51,45 zł
41,16 zł
okładka książki Normatywne aspekty terapii zaawansowanych
Włodzimierz Galewicz , Wojciech Ciszewski , Olga Dryla , Piotr Grzegorz Nowak

Normatywne aspekty terapii zaawansowanych

( Oprawa miękka )

51,45 zł
41,16 zł
Uniwersytet przestrzenią wolności
Jacek Popiel

Uniwersytet przestrzenią wolności

( Oprawa twarda )

40,00 zł
32,00 zł
okładka książki Bohemiada konstytucyjna
Marek Bankowicz

Bohemiada konstytucyjna

( Oprawa twarda )

51,45 zł
41,16 zł
Okładka książki Spektrum immanencji
Cezary Woźniak

Spektrum immanencji

( Oprawa miękka )

48,30 zł
38,64 zł
Okładka książki Obecność lęku
red. Mateusz Falkowski

Obecność lęku

( Oprawa miękka )

54,60 zł
43,68 zł

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Dowiedz się więcej...