EN
Okładka książka Kuchnia narodowa

Kuchnia narodowa

Osobista podróż przez kultury, historię i smaki

Przekład: Aleksandra Czwojdrak

Seria: Seria ze Smakiem

Liczba stron: 336 Format: 15 x 23 cm Rok wydania: 2024 Data premiery: 26.10.2024
Książka opublikowana w marce wydawniczej Bo.wiem

Opis książki

Opowieści ukryte w smaku

Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.


„Książka jest wytrawnie erudycyjna, smakowicie efekciarska, a momentami rozkosznie bezczelna. Autorka popisuje się, jak może, ze wszystkimi się zna, a język doprawia stosownymi do odwiedzanego kraju makaronizmami i porównaniami godnymi Makłowicza, by wspomnieć tylko o plastrach szynki o barwie kardynalskich szat u El Greco. Ale ten dystans tylko sprzyja wiarygodności.”
Michał Kuźmiński, Tygodnik Powszechny

„Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa… Jestem nią zachwycona!”
Nigella Lawson

„Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury”.
Diana Henry

„Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe”.
„New York Times”

„Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością”.
Fuschia Dunlop

„Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie”.
Dan Saladino

„Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością”.
„Spectator”

„Tak odkrywcze – a przy tym tak wielka przyjemność z czytania… Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje”.
Bee Wilson, „Financial Times”

„Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego”.
Olia Hercules

„Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur…”
„Boston Globe”

O Autorce

Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na dziewiętnaście języków. Kuchnia narodowa została uznana za najlepszą książkę 2023 roku przez „Financial Times”, „The Guardian” i The Food Programme BBC.

Superszybki barszcz wegetariański

Język publikacji polski
Tytuł oryginału National Dish: Around the World in Search of Food, History, and the Meaning of Home
Język oryginału angielski
Wydanie pierwsze
Tłumaczenie Aleksandra Czwojdrak
Projekt okładki Katarzyna Bućko
ISBN: 978-83-233-5393-5
e-ISBN (mobi,epub): 978-83-233-7574-6
Kraj pochodzenia producenta: Polska
Odkrywamy szeroko pojęty smak we wszystkich jego aspektach, od kulinarnych doznań, przez historyczne i kulturowe konteksty, aż po poczucie estetyki i stylu. Chociaż kuchnia odgrywa ważną rolę w naszej serii, idziemy o krok dalej - przyglądamy się różnym obszarom codzienności, pokazując, co naprawdę znaczy żyć ze smakiem.

POLECANE KSIĄŻKI

Okładka książki To nie ja
Karmele Jaio

To nie ja

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

33,99 zł
23,79 zł
Okładka książki Zmieniając Japonię
red. Kumiko Fujimura-Fanselow

Zmieniając Japonię

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

92,99 zł
65,09 zł
Marc Hartzman

Wielka księga Marsa

(Oprawa twarda)

68,00 zł
47,60 zł
Monika Szubrycht

Autyzm

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

39,90 zł
27,93 zł

NOWOŚCI

Okładka książki Nomadyczność. Podmioty – przestrzenie – pojęcia
red. Jakub Kornhauser , Zofia Małysa-Janczy

Nomadyczność

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

50,40 zł
35,28 zł
okładka książki Psychoterapia grupowa. Wydanie drugie
Irvin Yalom , Molyn Leszcz

Psychoterapia grupowa

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

131,99 zł
92,39 zł
Okładka książki Tam, gdzie mieszka wiatr
Piotr Kołodziejczyk

Tam, gdzie mieszka wiatr

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

64,99 zł
45,49 zł
Okładka książka Translacje teorii
Weronika Szwebs

Translacje teorii

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

46,99 zł
32,89 zł
Okładka książki Separacje
red. Bogusława Piasecka , Katarzyna Morajda

Separacje

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

48,90 zł
34,23 zł
Okładka książki Uzależnienia i emocje
Rebecca E. Williams , Julie S. Kraft

Uzależnienia i emocje

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

46,00 zł
32,20 zł
Okładka książki Umysł ponad nastrojem. Wydanie drugie
Christine A. Padesky , Dennis Greenberger

Umysł ponad nastrojem. Wydanie drugie

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

105,00 zł
73,50 zł
Okładka książki Twentieth-Century Models of the Theatrical Work
Krzysztof Pleśniarowicz

Twentieth-Century Models of the Theatrical Work

( Oprawa twarda )

46,20 zł
32,34 zł
Okładka książki Szkice o zdrowiu publicznym w trudnych czasach
Włodzimierz Cezary Włodarczyk

Szkice o zdrowiu publicznym w trudnych czasach

( Oprawa miękka )

55,99 zł
39,19 zł
Okładka książki „(jednak z odniesieniem do awangardy)”
Tomasz Cieślak-Sokołowski

„(jednak z odniesieniem do awangardy)”

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

48,30 zł
33,81 zł
Okładka ksiązki Coast Road. Powieść
Alan Murrin

Coast Road. Powieść

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

55,99 zł
39,19 zł
okładka książki Wdowa, Kapłan i Łowca Ośmiornic
Amy Chavez

Wdowa, Kapłan i Łowca Ośmiornic

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

50,00 zł
35,00 zł
Okładka książki Cyfrowa socjologia jakościowa
Grzegorz Bryda

Cyfrowa socjologia jakościowa

( Oprawa miękka )

54,60 zł
38,22 zł
Okładka książki Eine holprige Reise durch die Landschaft der deutschen Präfixverben
47,25 zł
33,08 zł
Okładka książki UBU lab. Raporty techniczne 2016-2024
red. Piotr Marecki

UBU lab. Raporty techniczne 2016-2024

( Oprawa zintegrowana )

46,20 zł
32,34 zł
Okładka książka Kuchnia narodowa
Anya von Bremzen

Kuchnia narodowa

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

63,99 zł
44,79 zł
Okładka książki Podmiotowość agentów programowych w ujęciu teoretycznoprawnym
44,10 zł
30,87 zł
Od przysłowia głowa nie boli
Grzegorz Szpila

Od przysłowia głowa nie boli

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

46,20 zł
32,34 zł
Niedostępny
Okładka książki „Jestem jaka jestem”
red. Janusz Barański , Stanisław Barański , Jan Barański , Patrycja Koszyk-Barańska

„Jestem jaka jestem”

( Oprawa twarda )

57,75 zł
40,43 zł
Niedostępny

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Dowiedz się więcej...