EN
Spis treści, fragmenty, recenzje

Najlepiej spożyć przed…

Czyli o tym, co masz na talerzu

Przekład: Maria Moskal

Seria: #nauka

Liczba stron: 304 Format: 15x23 cm Rok wydania: 2021 Data premiery: 25.11.2021 Data wydania e-booka: 10.12.2021

Opis książki

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!

Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.

Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.

Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.

Czy wiesz, że:

• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?
delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?
• konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?


Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...
Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel

Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat.
Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food

Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.
www.publishersweekly.com

Rozmowa o książce "Najlepiej spożyć przed..." Rozmawiają: Ewa Kopczyńska, socjolożka jedzenia, Joanna Zając z Zakładu Higieny i Dietetyki i Agnieszka Andreasik.

Najlepiej spożyć przed...

Język publikacji polski
Tytuł oryginału Best Before. The Evolution and Future of Processed Food
Język oryginału angielski
Wydanie pierwsze
Tłumaczenie Maria Moskal
ISBN: 978-83-233-5061-3
e-ISBN: 978-83-233-7296-7
Tagi:

Polecamy także:

POLECANE KSIĄŻKI

Eliane Brum

Kolekcjoner porzuconych dusz

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

39,90 zł
35,91 zł
Deb Dana

Teoria poliwagalna w praktyce

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

54,00 zł
48,60 zł
Niedostępny
John D. Preston, Julie A. Fast

Kochając osobę z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

46,90 zł
42,21 zł
red. Wojciech Drath, Bogdan de Barbaro

Psychoterapia między wiedzeniem a niewiedzeniem

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

46,99 zł
42,29 zł

NOWOŚCI

Hwang Sok-yong

O zmierzchu

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

37,99 zł
34,19 zł
Barry Hatton

Lizbona

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

49,99 zł
44,99 zł
red. Marta Kijewska-Trembecka , Ewa Michna

Pomiędzy Starym a Nowym Światem

( Oprawa twarda )

47,25 zł
42,53 zł
Maksymilian Galon , Katarzyna Plebańczyk , Dominik Sieklucki , Marek Świstak

Minimalizm formalny

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

39,90 zł
35,91 zł
Kumiko Makihara

Szkoła po japońsku

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

39,90 zł
35,91 zł
Jennifer H. R. Sayrs , Marsha M. Linehan

Zespoły konsultacyjne w terapii dialektyczno-behawioralnej (DBT®)

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

54,00 zł
48,60 zł
red. Anna Włodarczyk , Sebastian Borowicz , Karolina Wawer

Międzyliteratura jako przestrzeń dialogu

( Oprawa twarda )

52,50 zł
47,25 zł
Niedostępny
Barbara Żebrowska-Mazur

Słowny ludowy folklor dziecięcy. Część 2

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
Elwira Buszewicz

Dialogi z cieniami

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

42,00 zł
37,80 zł
red. Anna Czabanowska-Wróbel , Urszula M. Pilch

Poezja polska ostatnich dwustu lat

( Oprawa twarda )

46,20 zł
41,58 zł
Beata Drabik

CIAŁO – KULTURA – SACRUM

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

45,15 zł
40,64 zł
red. Iwona Król

Contemporary Arab World

( Oprawa miękka )

42,00 zł
37,80 zł
Weronika Chańska

(Nie)poradność systemowa

( Oprawa miękka )

50,40 zł
45,36 zł
Agnès Poirier

Notre Dame

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

39,99 zł
35,99 zł
red. Anna Chromik , Natalia Giemza , Katarzyna Bojarska

Macierz/Matrix

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

46,20 zł
41,58 zł
Mikael Niemi

Ugotować niedźwiedzia

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

49,90 zł
44,91 zł
Joe Harkness

Ptakoterapia

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

45,90 zł
41,31 zł
red. Ryszard Markiewicz

Prawo a media społecznościowe

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

51,45 zł
46,31 zł
Karl Pillemer

Rozłam w rodzinie

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

55,99 zł
50,39 zł
red. Justyna Maria Bugaj , Małgorzata Budzanowska-Drzewiecka

Jakość kształcenia akademickiego

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

42,00 zł
37,80 zł

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Dowiedz się więcej...