EN
Spis treści, fragmenty, recenzje

Najlepiej spożyć przed…

Czyli o tym, co masz na talerzu

Przekład: Maria Moskal

Seria: #nauka

Liczba stron: 304 Format: 15x23 cm Rok wydania: 2021 Data premiery: 25.11.2021 Data wydania e-booka: 10.12.2021

Opis książki

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!

Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.

Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.

Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.

Czy wiesz, że:

• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?
delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?
• konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?


Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...
Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel

Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat.
Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food

Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.
www.publishersweekly.com

Rozmowa o książce "Najlepiej spożyć przed..." Rozmawiają: Ewa Kopczyńska, socjolożka jedzenia, Joanna Zając z Zakładu Higieny i Dietetyki i Agnieszka Andreasik.

Najlepiej spożyć przed...

Język publikacji polski
Tytuł oryginału Best Before. The Evolution and Future of Processed Food
Język oryginału angielski
Wydanie pierwsze
Tłumaczenie Maria Moskal
ISBN: 978-83-233-5061-3
e-ISBN: 978-83-233-7296-7
Tagi:

Polecamy także:

POLECANE KSIĄŻKI

Makoto Shinkai, Naruki Nagakawa

Ona i jej kot

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

33,99 zł
30,59 zł
Helen Scales

Ryby mają głos

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

54,00 zł
43,20 zł
Deb Dana

Teoria poliwagalna w praktyce

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

54,00 zł
48,60 zł
Shireen Rizvi

Analiza łańcuchowa w terapii dialektyczno-behawioralnej

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

45,00 zł
40,50 zł

NOWOŚCI

Maksymilian Galon , Katarzyna Plebańczyk , Dominik Sieklucki , Marek Świstak

Minimalizm formalny

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

39,90 zł
35,91 zł
Mikael Niemi

Ugotować niedźwiedzia

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

49,90 zł
44,91 zł
Marcus Rosenlund

Gdy pogoda zmienia bieg historii

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

49,99 zł
44,99 zł
red. Anna Chromik , Natalia Giemza , Katarzyna Bojarska

Macierz/Matrix

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

46,20 zł
41,58 zł
Sonia Kamińska-Tarkowska

Spirits in the material world

( Oprawa twarda )

46,20 zł
41,58 zł
red. Justyna Maria Bugaj , Małgorzata Budzanowska-Drzewiecka

Jakość kształcenia akademickiego

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

42,00 zł
37,80 zł
Marek Bugdol , Daniel Puciato

Praktyczne zastosowanie systemów i koncepcji zarządzania środowiskowego

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
red. Adam W. Jelonek , Ryszard Schnepf

Polska w świecie

( Oprawa miękka )

44,10 zł
39,69 zł
Weronika Chańska

(Nie)poradność systemowa

( Oprawa miękka )

50,40 zł
45,36 zł
Rafał Milan

Pieśń o Bogu

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
Stanisław Przybyszewski

Proza poetycka. Pentalogia

( Oprawa twarda )

73,50 zł
66,15 zł
Piotr Buła , Bartosz Niedzielski

Audyt logistyczny

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

40,95 zł
36,86 zł
red. Anna Włodarczyk , Sebastian Borowicz , Karolina Wawer

Międzyliteratura jako przestrzeń dialogu

( Oprawa twarda )

52,50 zł
42,00 zł
Justyna Janik

Gra jako obiekt oporny

( Oprawa twarda )

46,20 zł
41,58 zł
Agnès Poirier

Notre Dame

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

39,99 zł
35,99 zł
red. Jerzego Franczak , Tomasz Kunz

Sztuka inwencji

( Oprawa twarda )

46,20 zł
41,58 zł
Łukasz Szwejka , Bogdan Więckiewicz , Piotr T. Nowakowski

Między wspólnotą a wyobcowaniem

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
Piotr Graczyk

Warstwy ochronne

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

39,90 zł
35,91 zł
Makoto Shinkai , Naruki Nagakawa

Ona i jej kot

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

33,99 zł
30,59 zł
Joe Harkness

Ptakoterapia

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

45,90 zł
41,31 zł

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Dowiedz się więcej...