EN

Najlepiej spożyć przed…

Czyli o tym, co masz na talerzu

Przekład: Maria Moskal

Seria: #nauka

Liczba stron: 304 Format: 15x23 cm Rok wydania: 2021 Data premiery: 25.11.2021

Opis książki

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!

Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.

Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.

Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.

Czy wiesz, że:

• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?
delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?
• konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?


Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...
Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel

Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat.
Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food

Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.
www.publishersweekly.com
Język publikacji polski
Tytuł oryginału Best Before. The Evolution and Future of Processed Food
Język oryginału angielski
Wydanie pierwsze
Tłumaczenie Maria Moskal
ISBN: 978-83-233-5061-3
Tagi:

Polecamy także:

POLECANE KSIĄŻKI

Michael Booth

Japonia, Chiny i Korea

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

47,99 zł
43,19 zł
red. Jacek Józef Pietrzyk, Przemko Kwinta

Pediatria. Tom 1-3 (oprawa miękka)

(Oprawa miękka)

400,00 zł
360,00 zł
Josef H. Reichholf

Motyle

(Oprawa miękka ze skrzydełkami)

49,90 zł
44,91 zł
Hilary Jacobs Hendel

Niekoniecznie depresja

(Książka papierowa)

46,90 zł
42,21 zł

NOWOŚCI

David B. Rosengren

Rozwijanie umiejętności w dialogu motywującym

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

88,99 zł
80,09 zł
Damian Dobosz

System ochrony konsumentów w Unii Europejskiej a autonomia woli

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

42,00 zł
37,80 zł
Lydia Pyne

Prawdziwe fałszerstwa

( Ebook )

48,90 zł
34,23 zł
Deb Dana

Teoria poliwagalna w praktyce

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

54,00 zł
48,60 zł
Rebekkah LaDyne

Odetnij napięcie

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

36,00 zł
32,40 zł
Niedostępny
red. Adam W. Jelonek , Michał Lipa

Problemy społeczno-polityczne Bliskiego i Dalekiego Wschodu

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
Ryszard W. Gryglewski

Historia medycyny w sześciu niepełnych odsłonach

( Oprawa miękka )

44,10 zł
39,69 zł
Maciej Czeremski

Mit w umyśle

( Ebook )

42,00 zł
29,40 zł
Yousef Sh'hadeh

The Poet and Existence

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
Dionizjusz z Furny

Hermeneia

( Ebook )

49,00 zł 49,00 zł
red. Piotr Borowiec , Adrian Tyszkiewicz

Kampania parlamentarna 2019 roku

( Oprawa miękka )

44,10 zł
39,69 zł
Niedostępny
Natsuko Imamura

Kobieta w Fioletowej Spódnicy

( Ebook )

29,99 zł
20,99 zł
red. Anna Czabanowska-Wróbel , Krystyna Zabawa

Żywioły w literaturze dziecięcej. Ogień

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
Magdalena M. Stuss

Zarządzanie talentami

( Ebook )

44,10 zł
30,87 zł
Magdalena Zawrotna

Linguistic Response to the Taboo of Death in Egyptian Arabic

( Oprawa miękka )

39,90 zł
35,91 zł
Michał Paweł Markowski

Polska, rozkosz, uniwersytet

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

42,00 zł
35,70 zł
40,95 zł
36,86 zł
Niedostępny
Tatiana Tokarczuk-Błażusiak

Rośliny kwitną w akwareli / Plants Bloom in Watercolour

( Oprawa miękka ze skrzydełkami )

58,80 zł
52,92 zł
Niedostępny

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Dowiedz się więcej...