SPIS TREŚCI
Przedmowa 9
Emilia Kolarzyk
I. Współczesne i interdyscyplinarne podejście do żywności 15
Emilia Kolarzyk
II. SUBSTANCJE OBCE NIEODŻYWCZE W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH NALEŻĄCE DO GRUPY CELOWO DODANYCH
1. Dodatki do żywności 53
Piotr Pokrzywa
2. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności 63
Piotr Pokrzywa
3. System RASFF 69
Piotr Pokrzywa
4. Etykietowanie środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego 73
Ewa Dulińska-Stanek
5. Wybrane kategorie środków spożywczych 89
Ewa Dulińska-Stanek
6. Metody konserwowania żywności 103
Jadwiga Helbin
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w aspekcie bezpieczeństwa żywności 113
Piotr Pokrzywa, Katarzyna Bandoła, Michał Seweryn
8. Ocena stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego 127
Piotr Pokrzywa
III. ŚRODOWISKOWE I ANTROPOGENICZNE UWARUNKOWANIA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
1. Związki stosowane w uprawach roślinnych 135
Artur Potocki
2. Związki mające zastosowanie w hodowli zwierzęcej 151
Artur Potocki
3. Zanieczyszczenia techniczne pochodzące z opakowań i urządzeń 155
Artur Potocki
4. Zanieczyszczenia pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej 167
Artur Potocki
A. Metale, półmetale i niemetale 167
B. Obróbka cieplna żywności 198
C. Czynniki fizyczne 222
IV. ODDZIAŁYWANIE TOKSYCZNE NA ORGANIZMY SUBSTANCJI OBCYCH NIEODŻYWCZYCH ZAWARTYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
1. Metale, półmetale i niemetale 237
Piotr Hydzik
2. Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) 273
Piotr Hydzik
3. Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności 301
Piotr Hydzik
V. GRZYBY
1. Wiadomości wstępne 309
Krzysztof Ciszowski, Jadwiga Helbin, Wojciech Szot
2. Aspekty dietetyczne grzybów wielkoowocnikowych 311
Jadwiga Helbin
3. Zatrucia grzybami wielkoowocnikowymi 353
Krzysztof Ciszowski
4. Zatrucia grzybami pleśniowymi – mykotoksyny i mykotoksykozy 387
Krzysztof Ciszowski, Wojciech Szot
VI. ROŚLINY KONSUMPCYJNE, PRZYPRAWOWE I OLEJKODAJNE
1. Korzyści i zagrożenia związane ze spożyciem roślin konsumpcyjnych 473
Joanna Zając, Jadwiga Helbin
2. Toksyny i substancje antyodżywcze roślin konsumpcyjnych 509
Krzysztof Ciszowski, Beata Szkolnicka
3. Skutki toksyczne olejków eterycznych i roślin przyprawowych 623
Krzysztof Ciszowski
VII. Ryzyko zdrowotne związane z wykorzystaniem nanotechnologii w sektorze rolno-spożywczym 709
Piotr Hydzik
VIII. Alergeny naturalne i dodatki do pokarmów jako przyczyny reakcji nadwrażliwości pokarmowej 729
Ewa Czarnobilska, Dorota Myszkowska, Marcel Mazur, Anna Chmielewska
Indeks rzeczowy 761