SPIS TREŚCI
Spis treści:
1. Zasady pracy w laboratorium
2. Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów oraz ich oznaczenia ilościowe
3. Podstawowe właściwości białek (część I)
4. Podstawowe właściwości białek (część II)
5. Rozdział mieszaniny białek metodą wysalania
6. Zastosowanie chromatografii do rozdziału mieszaniny białek oraz mieszaniny aminokwasów
7. Zastosowanie sączenia molekularnego do rozdziału mieszaniny białek oraz innych związków
8. Zastosowanie elektroforezy do rozdziału mieszaniny białek
9. Hemoglobina jako przykład białka złożonego z grupy hemoprotein
10. Sprawdzenie wiadomości
11. Wpływ stężenia enzymu na szybkość reakcji enzymatycznej
12. Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej
13. Wpływ różnych czynników na aktywność enzymu
14. Sprawdzenie wiadomości
15. Oznaczanie aktywności niektórych enzymów z klasy oksydoreduktaz
16. Enzymy z klasy hydrolaz
17. Rozdział elektroforetyczny mieszaniny enzymów
18. Reakcje charakterystyczne dla węglowodanów oraz chromatograficzny rozdział mono- i disacharydów
19. Metody oznaczania stężenia glukozy oraz fermentacja alkoholowa
20. Glikoproteiny i proteoglikany - oznaczanie arylosulfataz
21. Mononukleotydy purynowe i produkt ich degradacji - kwas moczowy
22. Chemiczne właściwości DNA i RNA
23. Sprawdzenie wiadomości
24. Substancje lipidowe osocza krwi (część I)
25. Substancje lipidowe osocza krwi (część II)
26. Produkty degradacji hemu
27. Wydalanie azotu z organizmu
28. Sprawdzenie wiadomości
29. Rozmieszczenie podstawowych elektrolitów w organizmie człowieka
30. Teoretyczne i praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Podstawy do statystycznego opracowania wyników