EN

Rozmowa o książce "Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych"



O jedzeniu możemy porozmawiać z każdym, bo przecież wszyscy mamy swoje ulubione potrawy, sprawdzone restauracje i przetestowane diety. Rozmowa o jedzeniu może być początkiem przyjaźni, sposób przygotowywania posiłków tematem filmu, a nawyki żywieniowe przedmiotem badań. Na jedzenie można również spojrzeć przez socjologiczne okulary i poszukać odpowiedzi na pytania, jak wyglądają systemy żywnościowe, co o społeczeństwach mówią trendy w jedzeniu i jak decyzje zakupowe aktorów społecznych wpływają na funkcjonowanie całego systemu. Czym zajmuje się socjologia jedzenia? Jak wygląda system żywienia i jaki wpływ mają jednostki na jego zmianę? Dr Ewa Kopczyńska, socjolożka jedzenia, opowiada o swojej książce "Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych"

Spotkanie odbyło się 13.04.2021, zapis spotkania jest dostępny na kanale Youtube i profilu Facebook Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego :
Link do transmisji na Youtube: https://youtu.be/vxqmSJsshwk (video)

O książce "Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych":

Jedzenie i inne rzeczy
 to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany.

Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory – ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami.
Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH


POBUDZAMY DO MYŚLENIA to podcast Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Znajdziesz z w nim inspirujące rozmowy, dyskusje i prezentacje prowadzone przez uznanych specjalistów z różnych obszarów wiedzy.

Zajrzyj na nasz Spotify: https://open.spotify.com/show/0p1m1QAPQ57rY4gV3CFQQ0.

Książka "Jedzenie i inne rzeczy"

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Dowiedz się więcej...