EN

Spotkanie ze Smakiem

26-10-2024
25.10.2024 o godzinie 15.00 w sali S04 Bartek Kieżun – Krakowski Makaroniarz i prof. Ewa Kopczyńska będą rozmawiać o tym, co sprawia, że niektóre potrawy zyskują status symboli narodowych. Dlaczego pizza i ramen przekroczyły granice swoich ojczyzn, stając się międzynarodowymi przysmakami? Razem zastanowimy się również nad wpływem kultury i historii na nasze kulinarne dziedzictwo. Inspiracją do rozmowy będzie książka Anyi von Bremzen „Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki.”
Spotkanie poprowadzi Sylwia Paszkowska z Radia Kraków.

Spotkanie jest częścią Dnia ze Smakiem,
podczas którego postaramy się zrozumieć, co oznacza „żyć ze smakiem”.

Informacja o wydarzeniu na FB (KLIK!)

Opowieści ukryte w smaku - Anya von Bremzen „Kuchnia narodowa”

Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim… Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?  

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu analizuje mity narosłe wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości. 

W Kuchni narodowej von Bremzen  opowiada o najbardziej fascynujących i sztandarowych kulturach kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.

Superszybki barszcz wegetariański

O książce „Kuchnia narodowa"

Zapraszamy na stoisko B12 w hali Dunaj!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Dowiedz się więcej...